13
Δεκ

10 συμβουλές για την ανακαίνιση μπάνιου

1) Σχεδιάστε μαζί με έναν Μηχανικό
2

Τo πρώτο και πιο βασικό βήμα της ανακαίνισης αποτελεί το Σχέδιο και η Διάταξη του μπάνιου. Καθοριστικό ρόλο στην διάταξη των ειδών υγιεινής παίζει η θέση της κεντρικής αποχέτευσης του μπάνιου και κατά πόσο μπορεί να μεταφερθεί. Βασικός παράγοντας είναι να διαθέτει την απαραίτητη κλίση για την ορθή απορροή των ακαθάρτων.
Μην τοποθετείτε την τουαλέτα απέναντι από την πόρτα του μπάνιου, διότι είναι το πρώτο πράγμα που βλέπετε όταν είναι ανοικτή η πόρτα. Πολλές φορές η πόρτα του μπάνιου παραμένει ανοικτή και είναι το τελευταίο πράγμα που ένας φιλοξενούμενος θέλει να βλέπει , καθώς δεν είναι το πιο ευχάριστο αισθητικά θέαμα. Γι αυτό είναι σύνηθες απέναντι από την πόρτα να μπαίνει η ντουζιέρα-μπανιέρα. Προσπαθούμε η λεκάνη να βρίσκεται στο πιο διακριτικό μέρος του μπάνιου κοντά στην κεντρική αποχέτευση.

2) Κοστολογήστε ρεαλιστικά
3

Είναι σημαντικό να έχετε θέσει ένα ρεαλιστικό budget για την ανακαίνιση του μπάνιου σας. Αυτό καθορίζεται από παράγοντες όπως : Το μέγεθος του μπάνιου σας, η ποιότητα των υλικών που θέλετε να συμπεριλάβετε και το κόστος εγκατάστασης των υλικών.Το budget ανακαίνισης λειτουργεί θετικά στο να μην ξεπεράσετε τα οικονομικά σας όρια κατά την επιλογή των υλικών (σύνηθες λόγω μεγάλης γκάμας στην αγορά) αλλά και στο να μην βάλετε χαμηλά τον πήχη για να αποκομίσετε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα εγκατάστασης των υλικών.

3) Η ουσία προηγείται της αισθητικής

Τι αξία έχει ένα ολοκαίνουριο ανακαινισμένο μπάνιο με lux πλακάκια και είδη υγιεινής όταν έχει πρόβλημα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο ανακαινισμένα μπάνια να έχουν πρόβλημα στην υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα υγρασιών είτε στο ίδιο το μπάνιο είτε στον υποκείμενο όροφο με μόνη λύση την αποξήλωση ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Κάτι δηλαδή άβολο και ενοχλητικό για τον ιδιοκτήτη.
Συνίσταται λοιπόν η ολική αλλαγή υδραυλικών με καινούρια πατοσίφωνα, κεντρικές βάνες, σωλήνες, κλπ.

4) Πλακάκια, πλακάκια, πλακάκια
4

Το πρώτο και τελευταίο υλικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός ιδιοκτήτη. Πολλές διαστάσεις, διάφορα σχέδια, άπειρες αποχρώσεις.
Επιλέξτε καταρχήν πλακίδιο Ά διαλογής. Το βασικό είναι να μην διαφοροποιείται η διάστασή του (Β΄ διαλογής) διότι θα φανεί η διαφορά στον αρμό των πλακιδίων.
Τα μεγάλα διαστάσεων πλακίδια μεγαλώνουν και οπτικά το μπάνιο σας. Αλλά δώστε προσοχή και μην το παρακάνετε ιδιαίτερα σε μικρά μπάνια γιατί θα έχετε μεγάλη φύρα κατά την τοποθέτηση και δεν μπορούν να δοθούν οι απαραίτητες κλίσεις για το πατοσίφωνο. Η υφή του πλακιδίου θα πρέπει να είναι αντιολισθητική ιδίως για χώρους ντουζιέρας. Συνηθίζεται τα σκουρόχρωμα πλακάκια να τοποθετούνται στο δάπεδο και τα ανοιχτόχρωμα στις τοιχοποιίες.

5) Είδη υγιεινής
5

Επιλέξτε τα σωστά είδη υγιεινής όχι μόνο από το όνομα του κατασκευαστή αλλά και από τις διαστάσεις τους. Για τις λεκάνες τελευταία συνηθίζονται οι εντοιχιζόμενες που υπερτερούν σε εξοικονόμηση χώρου, καθαριότητα, design αλλά μειονεκτούν σε κόστος και after sales service.
Σκεφτείτε να μετατρέψετε την μπανιέρα σας σε ντουζιέρα και να εξοικονομήσετε χώρο με μία custom ντουζιέρα από πλακίδια προσαρμοσμένη στα μέτρα σας.
Σχεδιάστε έναν εργονομικά βολικό για εσάς πάγκο στις διαστάσεις που επιθυμείτε και στο ύψος που σας βολεύει για τον νιπτήρα.
Είναι πολύ σημαντικό οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο μπάνιο σας να είναι λειτουργικοί και τα είδη υγιεινής εύκολα και άνετα προσβάσιμα.

6)Εξαερισμός = υγιεινή στο μπάνιο

Ο κυριότερος λόγος ύπαρξης μούχλας σε ένα μπάνιο είναι ο λανθασμένος ή ανύπαρκτος εξαερισμός του.
Φροντίστε το μπάνιο σας να εξαερίζεται φυσικά με την ύπαρξη ενός παραθύρου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό προμηθευτείτε ένα φουρφούρι ακολουθώντας την τεχνητή οδό. Τοποθετήστε το φουρφούρι στο ψηλότερη δυνατή θέση. Ανάλογα με τα τετραγωνικά του μπάνιου επιλέξτε και την κατάλληλη διατομή του σωλήνα εξαερισμού.

7) Θερμαίνουμε το κρύο πλακάκι
7

Η θέρμανση είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας αποφυγής μούχλας στα μπάνια. Με την έλευση των πετσετοκρεμάστρων κερδίζουμε χώρο και πρακτικότητα.
Κατά την ανακαίνιση φροντίζουμε παράλληλα με την αλλαγή υδραυλικής εγκατάστασης και την αλλαγή των εγκαταστάσεων θέρμανσης στο μπάνιο. Συμβατικά, χρησιμοποιούμε πλαστική σωλήνα μέσα σε τουμπόραμα για την εύκολη αλλαγή σε περίπτωση αστοχίας ή βλάβης.

8) Φωτίστε τον χώρο των ιδιαίτερων στιγμών σας
8
Συνήθως το μπάνιο αναπτύσσεται σε μικρό χώρο σε σχέση με τα υπόλοιπα δωμάτια της κατοικίας. Πώς να το μεγεθύνουμε αισθητικά?
Μεγάλα πλακίδια, χωνευτοί καθρέπτες, ψηλές καμπίνες από τζάμι, ντουζιέρες, αποξήλωση παταριού, σποτάκια οροφής, χωνευτές λεκάνες, ανοιχτές αποχρώσεις είναι μερικές λύσεις για να αναδείξουμε το μεγέθους του μπάνιο μας.
9) Τρικ Αισθητικής
9

Συνήθως το μπάνιο αναπτύσσεται σε μικρό χώρο σε σχέση με τα υπόλοιπα δωμάτια της κατοικίας. Πώς να το μεγεθύνουμε αισθητικά?
Μεγάλα πλακίδια, χωνευτοί καθρέπτες, ψηλές καμπίνες από τζάμι, ντουζιέρες, αποξήλωση παταριού, σποτάκια οροφής, χωνευτές λεκάνες, ανοιχτές αποχρώσεις είναι μερικές λύσεις για να αναδείξουμε το μεγέθους του μπάνιο μας.

10) Δεν είναι μπάνιο ξενοδοχείου
Μην ξεχνάμε ότι το μπάνιο μίας κατοικίας απαιτεί αποθηκευτικούς χώρους και πολλές φορές χώρο πλυντηρίου ρούχων.
Πετσέτες , απορρυπαντικά, αλλά και προσωπικά είδη υγιεινής καταναλώνουν ένα σημαντικό χώρο στο μπάνιο μας. Έξυπνες λύσεις αποθήκευσης και εξοικονόμησης χώρου, όπως χτιστοί πάγκοι με υποδοχή ενσωμάτωσης πλυντηρίου και ντουλάπια αποθήκευσης στο κάτω μέρος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ξυλεία των επίπλων του μπάνιου ως προς την ανθεκτικότητα σε υγρασίες και υδρατμούς.

10

Save