Ανακαίνιση Σπιτιού
27
Απρ

Ανακαίνιση Σπιτιού: Τι προσέχουμε πριν την αγορά??

Τα τελευταία χρόνια η αγορά παλαιάς κατοικίας είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική κτηματαγορά. Πολύς κόσμος προβαίνει στην αγορά παλαιού ακινήτου (διαμέρισμα, μεζονέτα, μονοκατοικία κλπ) με σκοπό να το ανακαινίσει εσωτερικά σύμφωνα με τις ανάγκες και την αισθητική του, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το επιπλέον κόστος που θα επιβαρύνονταν από την υπεραξία άμα το αγόραζε έτοιμο και πλήρως ανακαινισμένο.

Πολλές φορές όμως, αυτή η ευχάριστη στιγμή που έχουμε αγοράσει ένα ακίνητο και ξεκινάμε την ανακαίνισή του μπορεί να καταλήξει σε δυσάρεστες εκπλήξεις αναστρέψιμες ή μη, που όμως απαιτούν επιπλέον χρόνο και χρήμα από τον ιδιοκτήτη.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πριν την αγορά ενός διαμερίσματος που χρειάζεται ανακαίνιση:

  1. Έλεγχος ύπαρξης αυθαίρετης δόμησης

Παρόλο που η μεταβίβαση ακινήτου από μόνη της (σύμφωνα και με τον Ν. 4187/17) μας εξασφαλίζει ένα νόμιμο ακίνητο, οπωσδήποτε πριν την αγορά του πρέπει να έχουμε έναν δικό μας μηχανικό που θα εξετάσει ΓΙΑ ΕΜΑΣ την νομιμότητά του. Αυτό γιατί πολλές φορές γίνονται παραλείψεις στις αυθαιρεσίες που μετά την συμβολαιογραφική πράξη είναι μη αναστρέψιμες.

  1. Έλεγχος διαρρύθμισης κατοικίας

Αποφασίζουμε πριν την αγορά τι ακίνητο θέλουμε να αγοράσουμε. Με 2 δωμάτια ή 3 δωμάτια και τι δυνατότητα επέκτασης υπάρχει. Γίνεται να μεγαλώσει το μπάνιο/κουζίνα/σαλόνι που είναι μικροί οι χώροι του? Είναι μερικά ερωτήματα που συνδέονται με τον επόμενο έλεγχο.

  1. Έλεγχος της φέρουσας δομής της κατοικίας στα πλαίσια των αλλαγών διαρρύθμισης της κατοικίας

Σε ένα ιδανικό σενάριο συνιστούμε τον αναλυτικό έλεγχο της φέρουσας δομής της οικοδομής. Κάτι τέτοιο όμως είναι σχεδόν αδύνατον αφού δεν γνωρίζουμε τι αλλαγές έχουν γίνει στα υπόλοιπα ακίνητα της οικοδομής στα οποία δεν έχουμε και πρόσβαση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές στην διαρρύθμιση των τοιχοποιιών που θέλουμε να κάνουμε πρέπει να δούμε αν επηρεάζεται η στατικότητα του ακινήτου μας (π.χ. με το γκρέμισμα ενός δρομικού τοίχου) και ένας πολιτικός μηχανικός να εκτιμήσει την κατάσταση.

Άλλωστε τα παραπάνω θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το είδος της άδειας που απαιτείται από το Πολεοδομικό Γραφείο για την ανακαίνιση του σπιτιού μας.

  1. Έλεγχος τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την ανακαίνιση και το εύρος της

Επιγραμματικά:

–  Κατάσταση ανελκυστήρα και πρόσβαση για μεταφορά υλικών αποκομιδής

– Σύστημα θέρμανσης που θέλουμε να εφαρμόσουμε (π.χ. πρόσβαση για φυσικό αέριο, δυνατότητα ενδοδαπέδιας κλπ)

– Εξωτερική Θερμομόνωση (εάν έχουμε πρόσβαση σε όλους τους εξωτερικούς τοίχους)

– Κεντρικές παροχές ρεύματος, ύδρευσης και TV, Internet και σε τι βαθμό μπορούμε να επέμβουμε

– Ηχομόνωση με τα όμορα ακίνητα

– Πιθανές υγρασίες που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες

– Αποχέτευση μπάνιου (στις περιπτώσεις μεταφοράς της λεκάνης ή τοποθέτησης εντοιχισμένης κλπ)

  1. Προκοστολόγηση και διάρκεια ανακαίνισης

Καλό είναι να έχουμε μία σχετικά ρεαλιστική εικόνα του κόστους της ανακαίνισης (με ένα φυσικά περιθώριο ανοχής σε σχέση με τα υλικά που θα επιλέξουμε) και ένα χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Στα πλαίσια της αγοράς και ανακαίνισης σπιτιού μπορούμε να σας παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για να κάνουμε μοναδική την εμπειρία για εσάς χωρίς άγχος και απρόοπτες καταστάσεις!