ανακαίνιση σπιτιού
25
Νοέ

Πώς να κάνετε το μικρό σας δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο αποφεύγοντας την ανακαίνιση σπιτιού

Συνήθως τα υπνοδωμάτια (παιδικά) ενός διαμερίσματος είναι λίγο μικρότερα από το master bedroom. Αυτό πολλές φορές δημιουργεί τον προβληματισμό των ιδιοκτητών για το πώς να εξοικονομήσουν χώρο και πώς να δώσουν στα μικρά αυτά δωμάτια την αίσθηση του μεγαλύτερου! Με τη σωστή προσέγγιση και χωρίς να μπαίνουμε σε κοστοβόρα έξοδα ανακαίνισης σπιτιού, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικά!

1. Καθρέπτης στις πόρτες της ντουλάπας

Εφόσον υπάρχει ντουλάπα στο δωμάτιο η οποία από μόνη της αποτελεί έναν μεγάλο όγκο, βοηθάει να τοποθετήσουμε καθρέπτες στις πόρτες της προκειμένου να εξασφαλιστεί μια οπτική συνέχεια στο δωμάτιο και να δοθεί η ψευδαίσθηση του βάθους. Η λύση αυτή είναι μια κλασική λύση και εφαρμόζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Για να έχει σωστό αποτέλεσμα παίζει μεγάλο ρόλο η σωστή τοποθέτηση τους προκειμένου να υπάρχει η σωστή προοπτική στο χώρο!

2. Ανοιχτά χρώματα σε μεγάλους όγκους και σε τοιχοποιίες.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να «ελαφρύνουμε» τους μεγάλους όγκους που υπάρχουν σε έναν χώρο/δωμάτιο.  Επομένως επιλέγουμε ανοιχτά χρώματα για τις ντουλάπες  και τα μεγάλα έπιπλα (βιβλιοθήκη). Γενικά θέλουμε να ελαφρύνουμε τίς κάθετες επιφάνειες υλικών. Με την ίδια λογική επιλέγουμε ανοιχτό χρώμα (κατά προτίμηση αποχρώσεις του λευκού) τόσο για τους τοίχους του δωματίου όσο και για την οροφή. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε μια ενιαία εικόνα στο χώρο μας χωρίς να τονίζουμε τις «ογκώδης» επιφάνειες!!

3. Έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι.

Είναι πολύ σημαντικό σε ένα μικρό δωμάτιο να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χώρο προκειμένου να μην μας «πνίγει»! Σ’αυτό θα μας βοηθήσει η δημιουργία έξυπνων αποθηκευτικών χώρων.  Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι κάτω από το κρεβάτι, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το κενό ανάμεσα στο κρεβάτι και στο δάπεδο. Επίσης τα διάφορα αντικείμενα- παιχνίδια,βιβλία κτλ- που δεν χωράνε στα ράφια ή στο γραφείο μας, τα τοποθετούμε σε κουτιά οργάνωσης ώστε να βρίσκονται τακτοποιημένα μέσα στο δωμάτιο.

Δημιουργούμε έξυπνους χώρους αποθήκευσης – μεγαλώνουμε το δωμάτιο μας!!

4. Φωτισμός

Τελευταίος αλλά και ίσως σημαντικότερος παράγοντας για να δώσουμε μια feel good αίσθηση στο χώρο μας είναι ο φωτισμός! Προφανώς ο φυσικός φωτισμός είναι ο πιο σημαντικός και ο πιο ξεκούραστος αλλά σε πολλές περιπτώσεις που το δωμάτιο μας είναι στο πίσω μέρος και βλέπει σε κάποιον ακάλυπτο τότε ο φυσικός φωτισμός δεν είναι δεδομένος και σίγουρα δεν είναι επαρκής. Στο κομμάτι του φυσικού φωτισμού δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εκεί όμως που μπορούμε να παρέμβουμε είναι το κομμάτι του τεχνητού φωτισμού! Στοχεύουμε σε επιλογές φωτιστικών εστιών οι οποίες δημιουργούν ένα φωτεινό περιβάλλον και είναι ξεκούραστες για το μάτι! Πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα επιλογής της έντασης του φωτιστικού προκειμένου να επιλέγουμε αυτήν που μας βολεύει και μας εξυπηρετεί για την εργασία, δραστηριότητα που εκτελούμε! Όταν διαβάζουμε π.χ. θέλουμε έντονο φως, ξεκούραστο και καθαρό. Όταν ξεκουραζόμαστε θέλουμε πιο ήπιο και πιο απαλό φως.
Σε κάθε περίπτωση ο φωτισμός πρέπει να ακολουθεί την διάθεση μας και να την ενισχύει!